Tudomány és technológia az élelmiszermérnök alapképzésben
TudástárUni Török Sára 2025. szeptember 15.

Tudomány és technológia az élelmiszermérnök alapképzésben

Érdekel, hogyan jut el az élelmiszer a termőföldtől az asztalig? Szeretnéd tudni, milyen tudomány áll a biztonságos, egészséges és fenntartható élelmiszerek mögött? Ha vonz a biológia, a kémia és a technológia világa, és szívesen dolgoznál egy olyan területen, amely minden ember életét érinti, akkor az élelmiszermérnök alapszak neked való.

Az élelmiszermérnök alapszak az élelmiszerek előállításának, feldolgozásának és minőségbiztosításának tudományába vezeti be a hallgatókat. A képzés során a diákok megismerkednek a kémiai és biológiai alapokkal, a modern gyártási technológiákkal, valamint a fenntarthatóság és az élelmiszer-biztonság legújabb kihívásaival. Az itt megszerzett tudás lehetőséget ad arra, hogy a végzettek az élelmiszeriparban, kutatásban vagy akár innovációs projektekben is kulcsszerepet vállaljanak.

Milyen képességei vannak egy élelmiszermérnöknek?

  • Felméri az élelmiszeripari nyersanyagok élelmiszerlánc-biztonsági kockázatait, gondoskodik értékmegőrző tárolásukról, és képes biztonságos, értéknövelt élelmiszerek előállítására, tartósítására és forgalmazására a szakmai és közigazgatási előírások figyelembevételével.
  • Alkalmazza az élelmiszer-előállításhoz kapcsolódó gazdálkodástudományi, szervezési, marketing, informatikai, szabványosítási és műszaki szabályozási elveket.
  • Mérnöki szinten irányítja és ellenőrzi az élelmiszeriparban működő vállalatok, üzemek és KKV-k működését, biztosítva a gazdálkodás szakszerűségét, valamint a minőségbiztosítási és környezetvédelmi előírások betartását.
  • A környezet- és egészségvédelmi szabályok figyelembevételével lát el laboratóriumi, félüzemi és üzemi feladatokat, gépeket és berendezéseket működtet, és új módszereket alkalmaz az élelmiszer-előállítás területén.
  • Részt vesz technológiai rendszerek fejlesztésében és tervezésében, új eljárások és termékek kidolgozásában.
  • Értelmezi az élelmiszerlánc szereplőinek viselkedését, intézményi hátterének formális és informális kapcsolatrendszerét, és ezt munkájában hasznosítja.
  • Hatékonyan szervezi saját önképzését, önállóan tervezi és irányítja tanulását, és képes a szükséges források felkutatására.
  • Szervezi és ellenőrzi az élelmiszeripari folyamatokat, működteti a minőségirányítási rendszereket, részt vesz erőforrások elosztásában és szakmai döntéseket megalapozó javaslatok készítésében.
  • Kutatási projektekben szakmai irányítás mellett operatív szinten vezeti és szervezi a részfeladatokat.
  • Anyanyelvén képes az élelmiszeripari szakterület tudásanyagát összegzően értékelni, és azt szóbeli és írásos formában szakmai közönség számára közvetíteni.
  • Legalább egy idegen nyelven is megérti és alkalmazza az élelmiszeripari szakterület információit és szakkifejezéseit.
  • Érti és használja az élelmiszertudomány és -technológia online és nyomtatott szakirodalmát magyarul és idegen nyelven.
  • Hatékonyan alkalmazza az írásbeli és szóbeli szakmai kommunikációt támogató eszközöket.

Miből épül fel az élelmiszermérnök képzés?

  • az élelmiszermérnöki szakmát megalapozó természettudományi diszciplínák: matematika, fizika, kémia, biológia
  • az élelmiszerekben a feldolgozás és tárolás alatt lejátszódó folyamatok megértését szolgáló általános szakmai ismeretek: biokémia, élelmiszerkémia, fizikai kémia, általános mikrobiológia, ipari mikrobiológia
  • mérnöki (műszaki) alapozó ismeretkörök: gépészeti ismeretek, élelmiszer-ipari művelettani ismeretek, méréstechnika és automatizálás, elektrotechnika, informatika
  • élelmiszerlánc-biztonsági szaktudást adó ismeretek: élelmiszer-analitika, élelmiszer mikrobiológia és higiénia, élelmiszerlánc-biztonság, élelmiszer-ipari minőségirányítás
  • gazdaságtani és kommunikációs ismeretek: közgazdaságtan, élelmiszer-ipari gazdaságtan, élelmiszer-ipari marketing, folyamatszervezés, élelmiszer-termelés és -kezelés jogi szabályozása, tárgyalástechnika
  • az élelmiszer-előállításhoz és -kezeléshez kapcsolódó speciális kompetenciákat nyújtó ágazati szakismeretek: árukezelési technológia, állatitermék-technológia, borászat és üdítőitalipari technológia, édes- és zsiradékipari technológia, sör- és szeszesipari technológia, sütő- és tésztaipari technológia, tartósítóipari technológia, élelmiszer-kereskedelem

Mire kell számítani az élelmiszermérnök képzés során?

  • képzési idő: 7 félév
  • megszerzendő kreditek: 180+30 kredit
  • diplomamunka kreditértéke: 15 kredit
  • gyakorlatorientáltság: 60–70 százalék
  • szakmai gyakorlat: a szakmai elméleti képzéshez kapcsolódóan összesen legalább három hét gyakorlati képzés (kreditérték nélküli kritériumfeltétel), valamint egy félév (12–15 hét) egybefüggő szakmai gyakorlat

Melyik egyetemeken, karokon érhető el élelmiszermérnök képzés?

Magyar nyelvű, nappali képzésben:

  • Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
  • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Agrár és Élelmiszertudományi Képzések Központ
  • Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar
  • Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar

Magyar nyelvű, levelező képzésben:

  • Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
  • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Agrár és Élelmiszertudományi Képzések Központ
  • Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar
  • Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar

Angol nyelvű, nappali képzésben:

  • Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
  • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Agrár és Élelmiszertudományi Képzések Központ
  • Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar

Milyen ponthatárokra lehet számítani az élelmiszermérnök képzésben?

Állami ösztöndíjas, nappali képzésben a legmagasabb ponthatár a 2025-ös általános felvételi eljárásban a MATE-n volt (292 pont), a legalacsonyabb a Széchenyi István Egyetemen (212 pont).

Önköltséges, nappali képzésben a 2025-ös általános felvételi eljárásban csak a Debreceni Egyetem hirdette meg a képzést, ahol a bekerülési határ 202 pont volt.

Az agrárképzésekkel kapcsolatos legújabb rangsorokról az UNI in&out 2025 Nyár kiadványunkban olvashattok, amit itt tudtok megvásárolni print vagy digitális formában.

További részleteket az élelmiszermérnök szakról a felvi.hu oldalán olvashattok.

——

A kiemelt kép forrása: 123RF.

Ez is érdekelhet

HUNREN