Bár a gyorséttermek sok éve az életünk részét képezik, még mindig beárnyékolja az atmoszférájukat az az elképzelés, hogy sült krumplit árulni borzasztóan ciki. Vajon tényleg ennyire kellemetlen beállni a pult mögé a Mekibe?
Valószínűleg még mindig sokak fejében él az a McDonald’s- ról alkotott teória, amely szerint ott csak olyanok dolgoznak, akik nem akartak továbbtanulni, vagy nem találtak más munkát. A dolog korántsem ennyire egyszerű: a Meki számos előnnyel jár, akár a tanulmányok mellett, akár azok befejeztével. A gyorséttermi állások méltatlanul degradált megítéléséhez nyilván hozzátartozik 1-2 negatívum, például a monotonitás vagy az egyenruha viselése, pedig ezek elhanyagolhatók az előnyökhöz képest.
[kiemelt]Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, saját tapasztalatok alapján.[/kiemelt]
1. A pörgés lendületet ad
A legtöbb étteremben folyamatos a fogyasztók jelenléte, így nincs igazán idő rá, hogy az ember unatkozzon, vagy azon keseregjen, hogy egyhangú a tevékenység. Célszerű minél forgalmasabb éttermet választani, így mindig lesz, aki betéved. Noha biztos akadna, aki azt mondaná, hogy a tömött étkezdékben az állandó vásárlói létszám mindig feszült hangulatot eredményez, azonban ha mindig csak az aktuális vevőre összpontosítunk, nem a kígyózó sorra, akkor gyakorlatilag stresszmentesen lehozható egy nap. A műszak hamar elrepül, unatkozni nem lesz idő.
2. Jó csapatban a szórakozás garantált
Legtöbb esetben fiatalok dolgoznak a Mekiben, így olyanokkal is lehetőség nyílik összebarátkozni, akikkel egyébként nem biztos, hogy összehozott volna az élet. Jó hangulatban eltölteni a munkaidőt gyakorlatilag kikapcsolódás; főleg tanulmányok mellett.

Fotó: 123RF
3. Rugalmasság, mint a legnagyobb aduász
A mekinél folyamatos a felvétel, kis túlzással bármelyikbe megéri jelentkezni. Az időbeosztást rugalmasan kezelik, így könnyedén igazítható más programok mellé. Választható diákmunkaként, vagy 4-6-8 órás állásban, illetve akár nyáron extra jövedelemért kiegészítő munkaként is.
4. Minimális felelősség
Kevés olyan munkakör van, ahol ennyire kevés felelősséget kell vállalni a feladatok elvégzése közben. Műszakvezetőként, vagy magasabb pozíciókban természetesen már más a helyzet, de éttermi alkalmazottként e tekintetben lazának fogható fel a munka, csak csinálni kell. Ha kedvet kap az ember, továbblépési lehetőség is akad bőven.
5. Dolgozói kedvezmények
Bár az uniformist nem sokan szeretik, technikai szempontból hasznos, hogy nem a saját ruhád amortizálódik. Ráadásul ebédszünetben ingyenes személyzeti fogyasztást biztosítanak.
+1. Ez az a munkakör, amit sosem kell hazavinni.
Tényleg nem. Összességében véve, bár unalmas mókuskeréknek tűnik, jóval több előnye van, mint az elsőre feltételezhető.
[kiemelt]A munka önmagában véve soha nem ciki. Alázatra és megbecsülésre tanít, ami később az életben is jól kamatoztatható.[/kiemelt]