Tőkétől a pohárig – A szőlész-borász mérnöki alapképzés
TudástárUni Török Sára 2025. október 28.

Tőkétől a pohárig – A szőlész-borász mérnöki alapképzés

Érdekel, hogyan lesz a termőföldből borospohárban csillogó nedű? Vonz a természet, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar világa, és szívesen dolgoznál olyan szakmában, ahol a hagyomány és az innováció kéz a kézben jár? A szőlész-borász mérnöki alapképzés neked szól, ha szeretnéd megtanulni a szőlőtermesztés, borkészítés és minőségbiztosítás tudományos alapjait – miközben betekintést nyersz a borászati technológiák legújabb fejlesztéseibe is. Itt a természet iránti szenvedély szakmai tudással párosul – és egy kortyban ott lesz a munkád gyümölcse.

A szőlész-borász mérnöki alapképzés olyan szakembereket képez, akik a szőlőtermesztés és borkészítés teljes folyamatát átlátják a tőkétől a palackig. A hallgatók agrár-, élelmiszeripari és kémiai ismereteket szereznek, emellett megismerkednek a borászati technológiák, minőségbiztosítási rendszerek és vállalkozásvezetési módszerek világával. A képzés során terepgyakorlatok, pincelátogatások és laboratóriumi kutatások segítik a gyakorlati tudás megszerzését, így a végzettek felkészülten léphetnek be a hazai és nemzetközi borászatok szakmai közegébe.

Milyen képességei vannak egy szőlész-borász mérnöknek?

  • Képes önálló szakmai álláspont kialakítására és annak megvédésére a szőlészet és borászat területén, valamint szakmailag megalapozott vélemény megfogalmazására.
  • Érti és értelmezni tudja az agrárgazdasági szereplők működését, viselkedését és az agrárium intézményi, formális és informális kapcsolatrendszerét.
  • Átlátja a szakmai előrelépéshez szükséges feltételrendszert és képes annak tudatos tervezésére.
  • Képes szőlészeti és borászati eljárások megtervezésére, lebonyolítására és az erőforrások hatékony elosztására; részt vesz a szakmai döntéseket megalapozó javaslatok kidolgozásában és a következtetések levonásában.
  • Alkalmas a szőlészet és borászat területén működő vállalkozások, termelőüzemek és kis- és középvállalkozások irányítására, gazdálkodásuk szakszerű működtetésére, figyelembe véve a környezetgazdálkodási és környezetvédelmi előírásokat.
  • Képes korszerű szőlőültetvények létrehozására és fenntartására.
  • Elkészíti az ültetvény-beruházási dokumentációkat, termesztési és borászati technológiai terveket, valamint részt vesz a szakterület fejlesztésében.
  • Magas szinten képes végezni, irányítani és fejleszteni korszerű, gépesített termesztéstechnológiákat, alkalmazva a szőlőtermesztés aktuális technológiai irányzatait.
  • Felismeri a szőlő kórokozóit, kártevőit és a gyomnövényeket, és növényvédelmi szakemberekkel együttműködve képes kidolgozni és alkalmazni a hatékony, élelmiszerlánc-biztonságot nem veszélyeztető védekezési módszereket.
  • Ellátja a szőlőfeldolgozáshoz és borkészítéshez kapcsolódó feladatokat, biztosítva a megtermelt alapanyag minőségének megőrzését.
  • Képes irányítani a szőlőfeldolgozás és borkészítés teljes folyamatát.
  • Alkalmas bormarketing tevékenység végzésére és annak szakmai támogatására.
  • Képes borkezelési feladatok ellátására, valamint a borharmónia megteremtéséhez szükséges módszerek alkalmazására.
  • Alkalmazza a korszerű borászati technológiákat, a minőségbiztosítás és minőség-ellenőrzés alapelveit és módszereit.
  • Ökonómiai szemlélettel képes értékelni a termesztési módszereket és a borkészítési folyamatokat.
  • Szakmai irányítás mellett képes bekapcsolódni kutatási projektekbe, azok részfeladatait önállóan elvégezni, valamint operatív szinten irányítani.
  • Megérti a szakterülethez kapcsolódó idegen nyelvű információkat, aktívan használja a szakkifejezéseket írásban és szóban egyaránt.
  • Képes a szőlészeti és borászati szakterület tudásanyagát összefoglalni, értékelni, és azt anyanyelvén, valamint idegen nyelven szóban és írásban, szakmai közönség számára is hatékonyan közvetíteni.

Miből épül fel a szőlész-borász mérnöki képzés?

  • általános természettudományi ismeretek: matematika, biometria és informatika, fizika, kémia, biológia
  • mérnöki alapozó diszciplínák: közgazdaságtan, üzemtan
  • a szőlész-borász szakmát megalapozó szakmai tudományterületek: élelmiszer-kémia és analitika, mikrobiológia, élelmiszer-ipari alapműveletek, mérés és automatizálás; munkavédelem, hő- és anyagátadási borászati műveletek, szőlészeti és borászati gépek; agrometeorológia, talajtan, gazdaságtan; vezetési, szervezési és marketing ismeretek, minőségbiztosítás
  • a szőlész-borász specifikus szakterületek: a szőlőtermesztés és borászat története, a szőlőtermesztés biológiai és ökológiai alapjai, termőhelyismeret, kapcsolódó jogi ismeretek, technológiai és géptani ismeretek, termesztéstechnológia, művelési irányzatok, a szőlő kórtana és növényvédelme; szőlőfajtaismeret és -használat, korszerű nemesítési ismeretek; borászati technológia, minőségszabályozás, organoleptikus értékelés

Mire kell számítani a szőlész-borász mérnöki képzés során?

  • képzési idő: 7 félév
  • megszerzendő kreditek: 180+30 kredit
  • diplomamunka kreditértéke: 15 kredit
  • gyakorlatorientáltság: 60–70 százalék
  • szakmai gyakorlat:
    • legalább három alkalommal megszervezett, egyenként egy hét időtartamú, a szak kiemelt tárgyköreit (szőlészet, borászat) érintő, a szorgalmi időszakba beépített szakmai gyakorlat
    • egy félévig (12–15 hétig) tartó szakmai gyakorlat

Melyik egyetemeken, karokon érhető el szőlész-borász mérnöki képzés?

Magyar nyelvű, nappali munkarendű képzés:

  • Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Természettudományi Kar
  • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Agrár és Élelmiszertudományi Képzések Központ
  • Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar
  • Tokaj-Hegyalja Egyetem

Magyar nyelvű, levelező munkarendű képzés:

  • Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Természettudományi Kar
  • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Agrár és Élelmiszertudományi Képzések Központ
  • Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar
  • Tokaj-Hegyalja Egyetem

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a képzés angol nyelven, nappali munkarendben is elérhető.

Milyen ponthatárokra lehet számítani a szőlész-borász mérnöki képzésben?

Állami ösztöndíjas, nappali képzésben a legmagasabb ponthatár a 2025-ös általános felvételi eljárásban a MATE-n volt (314 pont), a legalacsonyabb a Pécsi Tudományegyetemen (188 pont).

Önköltséges, nappali képzésben a legmagasabb ponthatár a 2025-ös általános felvételi eljárásban szintén a MATE-n volt (266 pont), a legalacsonyabb ugyanúgy a Pécsi Tudományegyetemen (162 pont).

Az agrárképzésekkel kapcsolatos legújabb rangsorokról az UNI in&out 2025 Nyár kiadványunkban olvashattok, amit itt tudtok megvásárolni print vagy digitális formában.

További részleteket a szőlész-borász mérnöki szakról a felvi.hu oldalán olvashattok.

——

A kiemelt kép forrása: 123RF.

Ez is érdekelhet