Érdekel, hogyan lesz a termőföldből borospohárban csillogó nedű? Vonz a természet, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar világa, és szívesen dolgoznál olyan szakmában, ahol a hagyomány és az innováció kéz a kézben jár? A szőlész-borász mérnöki alapképzés neked szól, ha szeretnéd megtanulni a szőlőtermesztés, borkészítés és minőségbiztosítás tudományos alapjait – miközben betekintést nyersz a borászati technológiák legújabb fejlesztéseibe is. Itt a természet iránti szenvedély szakmai tudással párosul – és egy kortyban ott lesz a munkád gyümölcse.
A szőlész-borász mérnöki alapképzés olyan szakembereket képez, akik a szőlőtermesztés és borkészítés teljes folyamatát átlátják a tőkétől a palackig. A hallgatók agrár-, élelmiszeripari és kémiai ismereteket szereznek, emellett megismerkednek a borászati technológiák, minőségbiztosítási rendszerek és vállalkozásvezetési módszerek világával. A képzés során terepgyakorlatok, pincelátogatások és laboratóriumi kutatások segítik a gyakorlati tudás megszerzését, így a végzettek felkészülten léphetnek be a hazai és nemzetközi borászatok szakmai közegébe.
Milyen képességei vannak egy szőlész-borász mérnöknek?
- Képes önálló szakmai álláspont kialakítására és annak megvédésére a szőlészet és borászat területén, valamint szakmailag megalapozott vélemény megfogalmazására.
- Érti és értelmezni tudja az agrárgazdasági szereplők működését, viselkedését és az agrárium intézményi, formális és informális kapcsolatrendszerét.
- Átlátja a szakmai előrelépéshez szükséges feltételrendszert és képes annak tudatos tervezésére.
- Képes szőlészeti és borászati eljárások megtervezésére, lebonyolítására és az erőforrások hatékony elosztására; részt vesz a szakmai döntéseket megalapozó javaslatok kidolgozásában és a következtetések levonásában.
- Alkalmas a szőlészet és borászat területén működő vállalkozások, termelőüzemek és kis- és középvállalkozások irányítására, gazdálkodásuk szakszerű működtetésére, figyelembe véve a környezetgazdálkodási és környezetvédelmi előírásokat.
- Képes korszerű szőlőültetvények létrehozására és fenntartására.
- Elkészíti az ültetvény-beruházási dokumentációkat, termesztési és borászati technológiai terveket, valamint részt vesz a szakterület fejlesztésében.
- Magas szinten képes végezni, irányítani és fejleszteni korszerű, gépesített termesztéstechnológiákat, alkalmazva a szőlőtermesztés aktuális technológiai irányzatait.
- Felismeri a szőlő kórokozóit, kártevőit és a gyomnövényeket, és növényvédelmi szakemberekkel együttműködve képes kidolgozni és alkalmazni a hatékony, élelmiszerlánc-biztonságot nem veszélyeztető védekezési módszereket.
- Ellátja a szőlőfeldolgozáshoz és borkészítéshez kapcsolódó feladatokat, biztosítva a megtermelt alapanyag minőségének megőrzését.
- Képes irányítani a szőlőfeldolgozás és borkészítés teljes folyamatát.
- Alkalmas bormarketing tevékenység végzésére és annak szakmai támogatására.
- Képes borkezelési feladatok ellátására, valamint a borharmónia megteremtéséhez szükséges módszerek alkalmazására.
- Alkalmazza a korszerű borászati technológiákat, a minőségbiztosítás és minőség-ellenőrzés alapelveit és módszereit.
- Ökonómiai szemlélettel képes értékelni a termesztési módszereket és a borkészítési folyamatokat.
- Szakmai irányítás mellett képes bekapcsolódni kutatási projektekbe, azok részfeladatait önállóan elvégezni, valamint operatív szinten irányítani.
- Megérti a szakterülethez kapcsolódó idegen nyelvű információkat, aktívan használja a szakkifejezéseket írásban és szóban egyaránt.
- Képes a szőlészeti és borászati szakterület tudásanyagát összefoglalni, értékelni, és azt anyanyelvén, valamint idegen nyelven szóban és írásban, szakmai közönség számára is hatékonyan közvetíteni.
Miből épül fel a szőlész-borász mérnöki képzés?
- általános természettudományi ismeretek: matematika, biometria és informatika, fizika, kémia, biológia
- mérnöki alapozó diszciplínák: közgazdaságtan, üzemtan
- a szőlész-borász szakmát megalapozó szakmai tudományterületek: élelmiszer-kémia és analitika, mikrobiológia, élelmiszer-ipari alapműveletek, mérés és automatizálás; munkavédelem, hő- és anyagátadási borászati műveletek, szőlészeti és borászati gépek; agrometeorológia, talajtan, gazdaságtan; vezetési, szervezési és marketing ismeretek, minőségbiztosítás
- a szőlész-borász specifikus szakterületek: a szőlőtermesztés és borászat története, a szőlőtermesztés biológiai és ökológiai alapjai, termőhelyismeret, kapcsolódó jogi ismeretek, technológiai és géptani ismeretek, termesztéstechnológia, művelési irányzatok, a szőlő kórtana és növényvédelme; szőlőfajtaismeret és -használat, korszerű nemesítési ismeretek; borászati technológia, minőségszabályozás, organoleptikus értékelés
Mire kell számítani a szőlész-borász mérnöki képzés során?
- képzési idő: 7 félév
- megszerzendő kreditek: 180+30 kredit
- diplomamunka kreditértéke: 15 kredit
- gyakorlatorientáltság: 60–70 százalék
- szakmai gyakorlat:
- legalább három alkalommal megszervezett, egyenként egy hét időtartamú, a szak kiemelt tárgyköreit (szőlészet, borászat) érintő, a szorgalmi időszakba beépített szakmai gyakorlat
- egy félévig (12–15 hétig) tartó szakmai gyakorlat
Melyik egyetemeken, karokon érhető el szőlész-borász mérnöki képzés?
Magyar nyelvű, nappali munkarendű képzés:
- Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Természettudományi Kar
- Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Agrár és Élelmiszertudományi Képzések Központ
- Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar
- Tokaj-Hegyalja Egyetem
Magyar nyelvű, levelező munkarendű képzés:
- Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Természettudományi Kar
- Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Agrár és Élelmiszertudományi Képzések Központ
- Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar
- Tokaj-Hegyalja Egyetem
Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a képzés angol nyelven, nappali munkarendben is elérhető.
Milyen ponthatárokra lehet számítani a szőlész-borász mérnöki képzésben?
Állami ösztöndíjas, nappali képzésben a legmagasabb ponthatár a 2025-ös általános felvételi eljárásban a MATE-n volt (314 pont), a legalacsonyabb a Pécsi Tudományegyetemen (188 pont).
Önköltséges, nappali képzésben a legmagasabb ponthatár a 2025-ös általános felvételi eljárásban szintén a MATE-n volt (266 pont), a legalacsonyabb ugyanúgy a Pécsi Tudományegyetemen (162 pont).
Az agrárképzésekkel kapcsolatos legújabb rangsorokról az UNI in&out 2025 Nyár kiadványunkban olvashattok, amit itt tudtok megvásárolni print vagy digitális formában.
További részleteket a szőlész-borász mérnöki szakról a felvi.hu oldalán olvashattok.
——
A kiemelt kép forrása: 123RF.
