A nyári melegben gyakran nassolunk feleslegesen – pedig lehet, hogy nem is vagyunk éhesek, csak szomjasak. A szervezet biológiai jelzőrendszerei könnyen összezavarodhatnak, és a vízhiányt éhségként érzékelhetjük. A jelenség hátterében az agy egy apró, de annál fontosabb központja, a hipotalamusz áll.
Tóth Gábor, élelmiszeripari fejlesztőmérnök írásában rámutatott: már enyhe dehidratáció is zavart okozhat a test működésében, ami túlevéshez vezethet. Az ivás helyetti evés ördögi körébe azonban tudatos odafigyeléssel könnyen beleavatkozhatunk.
Tóth Gábor, más néven BioGabi, élelmiszeripari fejlesztőmérnök, táplálkozáskutató és szakíró. Több mint húsz éve foglalkozik táplálkozástudománnyal, és rendszeres előadója egészségnapoknak, szemináriumoknak. Széles körben ismert médiaszerepléseiről, valamint az „E-mentes övezet” műsorsorozatból is. Kutatásai és fejlesztései a növényi alapú táplálkozástól a sportélelmezésig terjednek. Aktívan részt vesz magyar és nemzetközi élelmiszer-fejlesztési projektekben, célja pedig az, hogy a tudományos eredmények a mindennapokban is hasznosuljanak. Friss írásában a nyári kánikulában kiemelten fontos és aktuális témát elemez: a szomjúság és éhség összekeverésének biológiáját.
A szomjúság és éhség biológiai keveredése
A hipotalamusz felel az éhség és a szomjúság érzékeléséért is, a két funkció viszont annyira szorosan összefonódik, hogy a test olykor összekeveri őket. „A probléma az, hogy ezek a jelzőrendszerek részben közös idegpályákon futnak, így nem mindig különíthetők el élesen. A hipotalamusz számára a dehidratáció (folyadékhiány) néha hasonló tüneteket okoz, mint az energiahiány (éhség), ezért (főleg, ha a gyakori és ötletszerű evés szokássá vált) az ember tévesen étellel próbálja megoldani a vízhiányt” – írja Tóth Gábor Facebook-bejegyzésében.
Folyadékhiány esetén olyan anyagcsere-folyamatok indulhatnak be, amelyek vércukorszint-ingadozást okoznak – ennek egyik következménye az étvágy növekedése. A gyomor savtermelése és a pangó gyomorsav szintén éhségérzetet kelthet, pedig ilyenkor egy pohár víz gyakran többet segít, mint egy szelet kenyér.

A nyári melegben gyakran nassolunk feleslegesen – pedig lehet, hogy nem is vagyunk éhesek, csak szomjasak. (Fotó: 123rf)
Miért nem jó megoldás a cukros üdítő?
A cukros, szénsavas italok rontanak a helyzeten: megkötik a vizet, fokozzák az inzulinreakciókat, savasítják a gyomrot, így hamar újabb étkezésre sarkallják a szervezetet. Főként nyári melegben – például fesztiválokon – ez a dehidratáció és a nassolás kombinációja kifejezetten kockázatos lehet.
Mit tehetünk a túlevés ellen?
Első lépésként mindig igyunk meg egy nagy pohár vizet, ha megéhezünk a megszokott étkezések között, tanácsolja Tóth Gábor. A friss gyümölcsök, például a dinnye, kiválóan hidratálnak és csillapítják az éhségérzetet. A puffasztott gabonák segíthetnek a gyomorsav megkötésében, míg a cukros édességeket és jégkrémeket jobban tesszük, ha elkerüljük.