A megbecsülés a fiataloknak is jár! Interjú Bárány Lászlóval, a Master Good csoport ügyvezetőjével

A megbecsülés a fiataloknak is jár! Interjú Bárány Lászlóval, a Master Good csoport ügyvezetőjével

Európa egyik legmodernebb élelmiszer-feldolgozója a Master Good, ahol a fiatalabb kollégákat mind anyagilag, mind emberileg megbecsülik, ennek köszönhetően az ország egyik legnagyobb hazai tulajdonú vállalatánál eléggé alacsony a fluktuáció – fejti ki Master Good csoport ügyvezetője, Bárány László.

A hazai élelmiszer-feldolgozó ágazatban az önök vállalata az egyik legnagyobb hazai tulajdonú cég. Hogyan sikerül a fiatalokat megszólítani mint munkaadó?

Nagy múltú vállalat vagyunk, 116 évre nyúlnak vissza a családi vállalkozásunk gyökerei, és immár mintegy három évtizede, 1994 óta építjük a Master Good csoportot édesapámmal és a testvéremmel. Mégsem mondhatom azt, hogy nálunk van a bölcsek köve azzal kapcsolatban, hogy a fiatal tehetségeket hogyan csábítsuk a vállalatunkhoz. Pedig világos jövőképünk, erős stratégiánk van. A Sága csoport felvásárlása révén tovább erősödtünk, így ma már közel sem csak Kisvárdán és környékén vagyunk meghatározók, de országos szinten is. Jelenleg 51 telephelyen 3200 dolgozót foglalkoztatunk. Már 2023 elején újra 14 százalékkal emeltük a kereseteket a 2022-es szinthez képest. Még nincs végleges számunk, de 2024-től hasonló bérnövelésre számíthatnak kollégáink.

Mi a háttere a Master Goodnak?

Olyan szerencsés családba születtem, ahol a testvéremmel a negyedik generáció óta ugyanazt a szakmát űzzük. A dédnagyapánk a Széchenyi–Wenckheim grófoknak volt az uradalmi gazdatisztje, és ott kezdte el 116 évvel ezelőtt ezt a szakmát, a nagyapám pedig 17 éves korában csatlakozott a családi vállalkozáshoz. Sajnos a második világháború borított minden jövőbe vetett tervet, mivel elvitték Szibériába hadifogságra. Amikor visszajött, gyakorlatilag a szovjetek lerombolták a keltetőt, és a céget államosították. A nagyapámnak a kommunizmus alatt ugyanebben a szakmában, de az államnak kellett dolgoznia, mint ahogy az édesapám is így kezdte a szakmai karrierjét. Viszont ő időben megérezte a változás szelét, és már három évvel a rendszerváltás előtt gyakorlatilag magánvállalkozói státuszt szerzett. A mi történetünk nem az a tipikus sztori, amikor a szocialista nagyvállalat vezetője egyszerűen privatizálja a társaságot. Az apám egyéni vállalkozó volt, és az 1990-es évek legelején alakult át céges formátumra. Úgyhogy ha így nézzük, a vállalat jövőre 30 éves lesz. Amennyiben a tradíciót és a szakmaiságot tekintjük, akkor 116 éve, 1907 óta foglalkozik a családunk baromfitenyésztéssel.

Nagy, stabil vállalatról van tehát szó. Ez fontos szempont a fiatalok pályaválasztása során?

Úgy gondolom, hogy a legtöbb embernek, beleértve a fiatalabb generációkat is, fontos a stabilitás. Ezt a helyzetünk, az előbb részletezettek miatt is biztosítani tudjuk, ami önmagában vonzóvá tesz minket mint munkaadó. A másik dolog, hogy a fiatalokon azt látom, hogy rendkívül kíváncsiak a világra, jobban érdeklődnek, mint az őket megelőző generációk. Nálunk a fiatalok fejlődhetnek, világot láthatnak, nemzetközi tanulmányutakra járnak, neves képzési intézményekben tanulhatják meg a szakterületüknek megfelelő ismereteket. Már csak azért is, mert cégünk a régióban is egyre meghatározóbb és globális szinten is jegyeznek minket a szakmában. A harmadik elem, hogy mi nagyon megbecsüljük a fiatalabb kollégákat is mind anyagilag, mind emberileg, ennek köszönhetően nálunk nem magas a fluktuáció.

Milyen típusú tudásra van most szüksége a Master Good csoportnak?

Nagyon széles spektrumban keresünk. Jelenleg elsősorban gazdasági szakemberekre, élelmiszeripari és gépészmérnökökre, informatikusokra van szükségünk, de a kékgalléros, azaz műszaki végzettségű fizikai munkavállalókra is számítunk, akárcsak növénytermesztőkre, állattenyésztőkre. A felhalmozott tapasztalatainkat a fiataloknak folyamatosan adjuk át, és a betanulási idő alatt szerzett ismeretek alakján találjuk meg a többségnek a leginkább testhezálló munkát.

A fenti kérdésekre adott válaszokat, illetve az interjúnkat teljes terjedelmében friss kiadványunkban olvashatod, amit itt, hírlevél feliratkozás után, kedvezményesen rendelhetsz meg:

Kiadványvásárlás

NÉVJEGY

– A Bárány család négy generáció óta foglalkozik baromfitenyésztéssel, az egykori termelési főmérnök idősebb Bárány László 1994-ben alapította meg a csoport anyacégét.

– Id. Bárány László ma már inkább a háttérből koordinál, a vállalattá nőtt cég ügyeit két fia, László és Péter viszi.

– A Master Good piacvezető baromfifeldolgozó, a McDonald’s egyik kulcsbeszállítója.

– A cégcsoport központja Kisvárda, de van külföldi üzemük is, Szlovákiában és Vietnamban terjeszkedtek.

– Jelenleg több mint 40 országba exportálnak, a 2022-es árbevételük 60 százalékkal lett magasabb az előző évinél, kis híján 218 milliárd forintot ért el, a nyereségük pedig több mint a duplájára, mintegy 20 milliárdra emelkedett.

Ez is érdekelhet